Ivana Jelača (Dubrovnik)

Ivana Jelača rođena je u Dubrovniku 6. prosinca 1985. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završila je s odličnim uspjehom u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, klavir u klasi prof. Marije Antić.

Od samog početka učenja glasovira nastupala je na školskim priredbama, solistički i nekoliko puta sa školskim orkestrom. U srpnju 1998. prvi je put nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod vodstvom Tomislava Fačinija u atriju Kneževa dvora svirajući prvi stavak 3. koncerta za glasovir i orkestar Dmitrija Kabalevskog. Bila je to i praizvedba tog koncerta u Hrvatskoj.


Od 1995. redovito sudjeluje na regionalnim i državnim natjecanjima učenika glazbe,osvajajući prve i druge nagrade.


Od 1997. godine polazi EPTA-inu ljetnu klavirsku školu u Dubrovniku i to tečajeve kod uglednih pedagoga: Rudolfa Kehrera, Anatolija Katza, Jean-François Antoniolija, Daga Achatza, Arba Valdme, Vladimira Krpana, Eugena Indjica i dr.


U siječnju 2003.godine sudjelovala je i dobila diplomu na Međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste što je EPTA održala u Osijeku.


Nakon upisa na Muzičku akademiju u Zagrebu 2004. u klasu prof. Ljubomira Gašparovića, o okviru programa Umjetničke akademije Laus, u srpnju 2004.g održala je prvi solistički recital u Katedrali sv.Marka u Korčuli. U kolovozu iste godine sudjeluje na međunarodnom tečaju za pjevače i pijaniste na Rabu koji su vodili Dunja Vejzović i njemački pijanist i dirigent dr.Konrad Richter.


Tijekom studija na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji nastupa solistički i s orkestrom.


Također nastupa na koncertima akademskog ciklusa Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu, projektu «7 u 7 za 70» povodom obilježavanja 70.godišnjice života skladatelja Dubravka Detonija.


Kao stipendist Muzičke akademije u Zagrebu polazila je 2006.seminar u sklopu International Sommer Akademie Prag-Wien-Budapest, u klasi prof. Noela Floresa, kod kojeg se redovito nastavila usavršavati u Beču i Zagrebu.


Nakon uspješno završene Muzičke akademije u Zagrebu, upisala je poslijediplomski studij specijalizacije na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof.Tomaža Petrača.


Nastavlja redovito koncertirati solistički i uz pratnju orkestra (Dubrovački simfonijski orkestar,Dubrovački komorni orkestar,Hrvatski komorni orkestar).


Ivana Jelača djeluje i kao komorna glazbenica. Od 2012. do 2014. bila je umjetnička suradnica violinistici Dori Kamber tijekom studija specijalizacije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, pod mentorstvom prof. Marije Ćepulić.


U studenome 2011.g nastupila je na 45. Glazbenoj tribini Darko Lukić u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu,a od iste je godine i član Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.


Godine 2012. upisuje poslijediplomski studij specijalizacije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, pod mentorstvom prof. Ljubomira Gašparovića. Specijalizirajući se za izvedbu na povijesnim instrumentima s tipkama, obrađuje temu Umjetnost izvođenja klavirske sonate u kontekstu kulturoloških promjena, i to pod mentorstvom prof. dr. sc. Dalibora Davidovića. Tako se u svibnju 2014. prvi put predstavila dubrovačkoj publici u Glazbenoj dvorani Kneževog dvora, svirajući na Walterovom fortepianu iz 1790.g, nakon čega je svoj specijalistički studij zaključila recitalom u Maloj dvorani glazbenog zavoda, muzicirajući na fortepianu Karla Schmidta iz 1850. godine.


Zanimajući se za kulturološki kontekst glazbe, pokrenula je udrugu Sve ostalo je glazba ( The rest is Music), čiji je cilj promicanje izvedbenih umjetnosti s naglaskom na izvođenje klasične glazbe. Ivana Jelača predsjednica je i umjetnička voditeljica udruge od njezinog osnutka 2012. godine. Autorica je niza scenskih i glazbenih kolaža te članica komornog ansambla Udruge.


Ivana Jelača bavi se i pedagoškim radom. Od rujna 2009. bila je zaposlena kao nastavnica klavira u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. U školskoj godini 2012./13. bila je zaposlena kao nastavnica klavira i korepeticije u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, a zatim kao nastavnica korepeticije na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu te 2014./2015. kao nastavnica klavira u osnovnoj glazbenoj školi Orebić. Bila je zaposlena kao nastavnica klavira u glazbenoj školi Rudolf Matz u Zagrebu u školskoj godini 2015./2016.


Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.